(34)

Til helvede med fortiden - Teenagedagbogen

audiobook


Husker du ogsÄ fastnettelefoner, atomkrigstrusler, pennevenner, kassettebÄnd og den allerfÞrste kÊrlighed? Det gÞr Stinne Skovbjerg. Hun har nemlig skrevet hemmelig dagbog det meste af sit liv.

Til helvede med fortiden - teenagedagbogen dÊkker Ärene fra 1990 til 1993, fra hun var 14 til hun var 17 Är, og er en sand, underholdende fortÊlling, der vil vÊkke genkendelsens glÊde hos de fleste, der blev voksne, mens Kurt Cobain var i live og Danmark vandt EM. Men det er ogsÄ en personlig beretning om en pige, der bliver kvinde pÄ godt og ondt, og undervejs nedfÊlder sine inderste tanker og vildeste oplevelser med den allerstÞrste Êrlighed - fordi det aldrig var meningen, at nogen skulle lÊse om dem. Nu fÄr du lov.

Stinne Skovbjerg er fĂždt i 1975, opvokset i en landsby nord for Århus og uddannet journalist fra Danmarks JournalisthĂžjskole. Hun arbejdede i en Ă„rrĂŠkke pĂ„ blandt andet DR/P3 og har siden 2000 boet pĂ„ Vesterbro i KĂžbenhavn. I 2013 fandt hun sine gamle dagbĂžger i en kasse i skabet og besluttede sig for at udgive dem - med sine egne, nye kommentarer til.

I USA var dokumentaren ÂŽMortified Nation’ sidste Ă„r et stort hit. Den beskriver netop trenden med at dele sit yngre jegs tanker med omverdenen, blandt andet i deciderede liveshows, hvor almindelige mennesker lĂŠser op af deres dagbĂžger, pinlige digte, kĂŠrlighedsbreve, filmmanuskripter eller gamle, ubehjĂŠlpsomme sangtekster. Udgivelsen af Teenagedagbogen er med til at markere begyndelsen pĂ„ denne trend i Danmark.