(8)

Arnhem - Slaget om broerne 1944

ljudbok


Den 17. september 1944 hÞrte general Kurt Student, grundlÊggeren af Nazitysklands faldskÊrmstropper, det voksende brÞl af flymotorer. Han gik ud pÄ sin altan med udsigt over det flade landskab i det sydlige Holland for at se Dakotaer og svÊvefly, som medfÞrte det britiske 1. luftbÄrne og de amerikanske 101. og 82. luftbÄrne divisioner. Han kiggede misundeligt op pÄ den massive demonstration af faldskÊrmstroppernes overmagt.

Operation Market Garden, der skulle gÞre en ende pÄ krigen ved at indtage broerne over Rhinens nedre lÞb, var en modig plan udtÊnkt af den britiske general Bernard Montgomery. Men kunne den have fÄet succes? Tabstallene var frygtelige, isÊr for hollÊnderne, som satte alt pÄ spil for at hjÊlpe. De tyske gengÊldelsesaktioner var ubarmhjertige og grusomme og fortsatte, indtil krigen var ovre.

Antony Beevor (f. 1946) er en engelsk forfatter og historiker med speciale i militĂŠre studier. Han var selv i militĂŠret i fire Ă„r, hvor han blev udnĂŠvnt til lĂžjtnant i 1969. Antony Beevor har udgivet en lang rĂŠkke populĂŠre og anmelderroste bĂžger om Anden Verdenskrig.