(0)

Kunsten at improvisere

e-bok


I bind 4 af romanserien Beretning fra det 20. Ärhundrede er Kristian startet i gymnasiet, men mest optaget af jazz. Ud over arbejdet med sit og Arnes band vÊlges han til formand for jazzklubben. Arrangementerne har stor succes, mens bandet mangler kvalificerede musikere, herunder ham selv, der ikke magter kunsten at improvisere. SÞren forlader sit kontorjob for at blive dekoratÞrelev. Grete leder efter en mand og en far til Frank og finder ham. Frederik forlader fodermesterjobbet for at luge roer, men tager pludselig til Norge. Vilhelm passer fÄr i Island, mens Lisbeth har sit mas med sin yngste sÞn. Kristian dyrker sine to gymnasiekammerater fra Sundby, JÞrgen og Henrik, begge lÊgesÞnner, selv om de betragter ham som lidt af en joke. Han inviteres til sommerhusophold hos JÞrgens far, der prÊsenterer ham for Henry Millers Sexus. Arne gÞr homoseksuelle tilnÊrmelser, mens hans eget svÊrmeri for en lokal pige ender tragisk.

Uddrag af bogen

At fĂ„ det ud gennem hornet, det man hĂžrer inde i sit hoved, det er for dem stadig en gĂ„de, selv om bĂ„de Arne og Mikael lader som om de ved alt om jazz. Man kan selvfĂžlgelig ”snyde”, lade som om man ved hvad man gĂžr, spille de toner man ved er de rigtige i forhold til tonearten og harmonierne, men man ved godt at man snyder, at det ikke er sĂ„dan en rigtige jazzmusiker gĂžr nĂ„r han improviserer.

Men at det til syvende og sidst er det det kommer an pÄ, at improvisere, det er de ikke i tvivl om. Det er som at fÄ et kig ind i det forjÊttede land at lytte til de dygtige kÞbenhavnske jazzmusikere. Det fÄr dem til at fÞle sig umÄdeligt underlegne, ja, totalt uduelige, men vÊkker ogsÄ en brÊndende trang til at blive lige sÄ dygtige.

Om forfatteren

Bjarne Gertz, cand.mag. i engelsk og latin, tidligere amanuensis, kandidatstipendiat, gymnasielĂŠrer, bibliotekar, jazzmusiker, m.m., oversĂŠtter af Shakespeare og andre elizabethanske sonetdigtere, forfatter til romaner, skuespil, noveller, samt en romanserie om arbejdersĂžnnen Kristian, der bliver akademiker, en personligt fortalt historie om Danmark og danskerne fra besĂŠttelsestiden til halvfemserne.