(10)

Kypros

ljudbok och e-bok


MiellyttÀvÀÀ lentoa!

Kiehtovasti pulppuileva taiteilijaromaani kurkistaa kansainvÀlisen runofestivaalin kulisseihin ja kirjailijan työn ytimeen. Kypros kertoo kohtaamisista, luovuuden lÀhteistÀ, merkitysten etsimisestÀ ja kielen aavalla valtamerellÀ purjehtimisesta.

"Olisi pitÀnyt ostaa saman tien kaksi turkoosia huivia, Raita ajatteli myöhemmin. Jos hukkaisi ainoansa, ei koskaan saisi kasvoilleen samanlaista hehkua.

EikÀ hÀn takuulla halunnut toista kertaa matkustaa sinne, ei basaariin eikÀ Nikosiaan, hÀn ei ylipÀÀtÀÀn halunnut palata enÀÀ koskaan koko Kyprokselle."

Suomalainen kirjailija Raita on saapunut runofestivaaleille, tÀllÀ kertaa Kyproksen jaetulle saarelle. Onhan maisemanvaihdos taiteilijalle elinehto, joka pitÀÀ valppaana. KansainvÀlisen festivaalin tuoksinassa Raita seurustelee poeettojen kanssa, hÀmmentyy kulttuurieroista, tiristyy hammamissa ja tekee merkkipÀivÀnsÀ aattona erÀÀnlaista vÀlitilinpÀÀtöstÀ. Jos kirjoittamisesta katoaa ponnin, mitÀ jÀÀ jÀljelle?

Samaan aikaan Raita muistelee ympÀri maailmaa tekemiÀÀn runoreissuja ja kohtaamisiaan runoilijoiden globaalin heimon kanssa. Kuinka kauas on matkustettava tullakseen nÀhdyksi tai nÀhdÀkseen lÀhelle?

Riina Katajavuori (s. 1968) on helsinkilÀinen runoilija ja kirjailija. HÀnen runojaan on kÀÀnnetty noin kolmellekymmenelle kielelle. Katajavuoren viimeisimmÀt aikuisille kirjoitetut teokset ovat romaanit Kypros (2021) ja Wenla MÀnnistö (2014) sekÀ runokokoelma Maailma tuulenkaatama (2018).


UpplÀsare: Vuokko Hovatta
LĂ€ngd: