(0)

Min farmors hus

e-bok


"Min farmors hus" er en erindringsroman, der fortÊller historien om et kÞbenhavnsk klunkehjem i starten af 1900-tallet set gennem den femÄrige SÞrmands Þjne. Vi mÞder et vÊld af personer, der alle pÄ den ene eller den anden mÄde hÞrer til omkring Frederiksborggade-kvarteret; den dejlige barnepige Johanne, de frÊkke drenge fra baghuset, den stramme missionske fru Tychsen og hendes datter samt tante Vide, der er eventyrprinsessen i SÞrmands verden.

"Min farmors hus" hÞstede strÄlende anmeldelser bÄde som roman og som tidsbillede.

""Min farmors hus" er som roman en enhed, et hovedvérk i Soyas produktion." – Politiken

"Vi féngsles, rþres, jubler og tuder med den lille Sþrmand og hans elskelige barnepige." – B.T.

"Soya vil hykleriet, "pĂŠnheden", til livs og fortĂŠlle sandheden, sĂ„dan som han ser der – og formentlig selv har oplevet den." – Jyllands-Posten

Carl Erik Martin Soya (1896-1983) var en dansk forfatter og dramatiker, der skrev en perlerĂŠkke af skuespil og romaner, som vandt stor popularitet hos publikum sĂ„vel som anmeldere. Soya var en stor satiriker og samfundsrevser, og med sin revykomedie "Umbabumba skrifter forfatning" fra 1935 udstillede han gennem det fiktive afrikanske land Umbabumba nazisternes angreb pĂ„ demokratiet i 1930‘erne. Stykkets egen skĂŠbne kom til at understrege, at ogsĂ„ den danske ytringsfrihed var under pres, da den danske regering under pres fra Tyskland tog stykket af plakaten, inden det nĂ„ede at fĂ„ premiere.

Soya var en af de stĂžrste og mest produktive danske forfattere i det tyvende Ă„rhundrede, og han blev i lĂžbet af sit liv hĂŠdret med en lang rĂŠkke priser og legater.