(127)

Rutto Euroopassa

ljudbok och e-bok


Munkki Gherardo oli vuoden 1348 lopulla yksin etelÀranskalaisessa luostarissa, jonka hÀn vuotta aiemmin oli jakanut priorin ja 34 munkkiveljen kanssa. SiellÀ, kuten useimmissa luostareissa, munkit hoitivat sairaita ja kuolevia sÀÀntöjensÀ mukaan. Siksi he olivat erityisen alttiita herkÀsti tarttuvalle rutolle, joka vuonna 1347 tuli Eurooppaan italialaisten kauppalaivojen mukana. Ennen ruton tuloa Euroopassa eli noin 75 miljoonaa asukasta. Viiden vuoden kuluttua luku oli enÀÀ 40 miljoonaa. LÀhes puolet vÀestöstÀ kuoli. Luostarit ja kylÀt jÀivÀt tyhjilleen, pellot hylÀttiin, ja työvoimasta oli pulaa.

Kuitenkin paikoin, kuten Italian rikkaissa kaupunkivaltioissa, ruttoa seurasi nousukausi. YhtÀkkiÀ ruokaa riitti kaikille, ja työvoimapula merkitsi korkeampia palkkoja ja teknistÀ edistystÀ. LisÀksi Jumalan palvelijoiden voimattomuus mustan surman edessÀ vapautti ihmiset uskonnon ikeestÀ antaen tilaa uusille ajatuksille, joiden keskiössÀ oli ihminen itse.

Maailman historia vie sinut henkeĂ€salpaavalle matkalle menneisyyteen. Nauti historian suurista tapahtumista ja palaa ajassa taaksepĂ€in – takaisin toisen maailmansodan eturintamaan, viikinkien ryöstöretkiin ja jumalia palvovien egyptilĂ€isten pariin. Maailman historia tarjoaa upeita artikkeleita jĂ€nnittĂ€vistĂ€ ja dramaattisista menneisyyden tapahtumista.