(5)

Skruen strammes

ljudbok och e-bok


En ung prĂŠstedatter ankommer til et idyllisk engelsk landsted for at tiltrĂŠde stillingen som guvernante for de to forĂŠldrelĂžse bĂžrn Miles og Flora. Godset tilhĂžrer bĂžrnenes onkel, en travl forretningsmand fra London, hvis eneste krav er, at han ikke bliver forstyrret. Den unge guvernante indser dog snart, at det netop er forstyrrelser, godset myldrer med.

Hun begynder at se to mystiske, tavse skikkelser rundt om pÄ omrÄdet, og samtidig viser de to bÞrn, som ellers har vÊret de rene engle, pludselig tegn pÄ andre, mere ubehagelige sider. Sammen med uhyggen kommer ogsÄ tvivlen snigende. For kan hun stole pÄ sine indtryk, eller er de i virkeligheden indbildning og udslag af hendes ensomme situation og stadig mere nervÞse tilstand?

Den amerikanske forfatter Henry James (1843-1916) skrev mellem 1870 og 1904 en rÊkke romaner og noveller, der har givet ham status som en af epokens stÞrste prosaister og en eminent skildrer af den menneskelige psyke. Ved siden af sine realistiske vÊrker som "EuropÊerne" og "PortrÊt af en dame" skrev Henry James ogsÄ adskillige spÞgelseshistorier. Han var optaget af genren, men Þnskede at flytte den fra det kulÞrtovernaturlige over i det mere raffinerede og subtile, hvor det uhyggelige grÊnser lige op til det almindelige og hverdagslige.


UpplÀsare: Peter Milling
LĂ€ngd: