(0)

Sum. Essays

e-bok


I en rÊkke essays beskriver Grethe Heltberg smÄ situationer fra hverdagslivet og fra rejser til FÊrÞerne. Hun kommer omkring bÄde de lyse, lette emner, som sommersol pÄ altanen og museumsbesÞg, og de mere alvorlige, som retten til at tage sit eget liv.

Grethe Heltberg (1911-1996) debuterede i 1942 med digtsamlingen "PortrĂŠt af en pige", og skrev siden en lang rĂŠkke romaner, noveller, digte, essays og erindringer. Et tilbagevendende tema i forfatterskabet er splittelsen mellem at vĂŠre kvinde og kunstner. Grethe Heltberg var medlem af Dansk Forfatterforenings bestyrelse fra 1957-72 og modtog fra 1946 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Hun er mor til tre bĂžrn, deriblandt forfatter og journalist Bettina Heltberg.

" ‘Al fuldkommen kunst er ĂŠgte selvudlevering. Al fuldkommen selvudlevering er uĂŠgte kunst.‘ PĂ„ denne kloge mĂ„de varierer Grethe Heltberg Giersings berĂžmte sentens: ‘ Al god kunst er national; al national kunst er dĂ„rlig kunst.‘ Denne lille essaysamling har mange sĂ„danne aforistisk udformede iagttagelser og leveregler, men det egentlig bĂŠrende ved disse i form og sprog sĂ„ fĂžlsomt afdĂŠmpede lĂŠsestykker om livets gaver er den poetiske aura, digterinden evner at meddele de mange ‘situationserindringer‘ fra dagliglivets verden. Her er intet opstyltet og quasi-dybsindigt, kun jĂŠvne og kyndige ord om hverdagen og dens mennesker. ‘Middelvejen, det er vel dette skĂžnne gyldne og vĂŠrdige ideal, der foresvĂŠver den fordringslĂžse modtager af livets gaver.‘ " – William Heinesen