(3)

Tiima

ljudbok och e-bok


LÀmmin ja sydÀntÀ raastava tarina vanhenemisesta, yksinÀisyydestÀ sekÀ kaiken kestÀvÀstÀ rakkaudesta.

”Se kĂ€vi. Alma ei enÀÀ kuullut kaappikellon rauhallista tikitystĂ€, mutta hĂ€n pystyi edelleen tuntemaan sen sydĂ€messÀÀn. Jokin hĂ€nessĂ€ sanoi, ettĂ€ ne kaksi kuuluivat yhteen. Kaappikello ja hĂ€nen sydĂ€mensĂ€. Jos hĂ€n jonakin iltana unohtaisi vetÀÀ kellon, hĂ€nen sydĂ€mensĂ€ pysĂ€htyisi yhdessĂ€ sen kanssa.”

Alman aika ja muisti on loppumassa. Joka ilta hÀn kuitenkin vetÀÀ komean kaappikellonsa, ja rutiini pitÀÀ hÀnet hengissÀ. Aiemmin kelloja oli kokonainen perhe: mies, vaimo ja tytÀr. Nyt jÀljellÀ on enÀÀ vaimo.

Sitten Alma nÀkee ikkunasta pienen pojan ja koiran. Kuuro, muistisairas nainen ja poika ystÀvystyvÀt, ja Alman mieleen alkaa nousta hÀilyviÀ muistoja kuolleesta aviomiehestÀ. Alma yksin tietÀÀ, mitÀ Otolle oikein tapahtui - jos vain kykenisi muistamaan. Miten elÀmÀ voi loppua rauhallisesti, kun Otto muuttui sillÀ tavalla? Ja Alma teki, mitÀ teki?

Ane Riel on moninkertaisesti palkittu tanskalainen kirjailija, jonka teos Pihka sai vuonna 2016 Lasiavain-palkinnon. HÀkellyttÀvÀn taitava Riel kirjoittaa mikrokirjallisuutta suurista asioista, punoo hienovaraista jÀnnitystÀ nÀennÀisistÀ itsestÀÀnselvyyksistÀ ja antaa puheenvuoron ihmisille, joista emme edes tienneet olevamme kiinnostuneita.

Pihkasta sanottua:

”Pihka on hurja, repivĂ€ ja syvĂ€sti inhimillinen romaani, jota lukee itku kurkussa.” - Helsingin Sanomat

”Pihka on aivan pökerryttĂ€vĂ€n hieno. Surullinen, raju, liikuttava, kaunis ja outo tarina rakkaudesta ja uskollisuudesta, ihmisen yrityksestĂ€ elÀÀ ja hengittÀÀ ja selviytyĂ€.” - Helmi Kekkonen


UpplÀsare: Maria JyrkÀs
LĂ€ngd: