(0)

Tre naturfilosofiske skrifter

e-bok


Denne udgivelse bestĂ„r af tre mindre skrifter af Aristoteles. De to fĂžrste – ‘Om Sansning og ‘Om Liv og DĂžd’ – tilhĂžrer en gruppe, som traditionen har dĂžbt ‘SmĂ„ Naturfilosofiske Skrifter’ (‘Parva Naturalia’). Den sidste tekst – ‘Om Levende VĂŠseners BevĂŠgelse’ – er et selvstĂŠndigt skrift, som knytter an til de to fĂžrste.

Den fÊlles tematik skal findes i de fÊnomener, der sÊrligt knytter sig til at kunne opretholde livet, dvs. aktiviteter, der er sÊregne for levende vÊsener. Til denne kategori hÞrer fÊnomener som sansning, hukommelse, livskraft, lyst, strÊben, nydelse og smerte. FÊlles for den slags mentale fÊnomener er, at de bÄde forekommer i sjÊlen og i legemet, dvs. de optrÊder aldrig i sjÊlen alene, men er altid knyttet til kropslige aktiviteter.

De her samlede skrifter fremdrager aspekter af Aristoteles’ tĂŠnkning, der indtil videre har levet en hengemt tilvĂŠrelse, men som viser, at han er andet og mere end naturvidenskabens grundlĂŠgger. I teksterne kĂŠdes Aristoteles' empiriske undersĂžgelser sammen med vigtige principielle filosofiske overvejelser angĂ„ende begreber som sjĂŠl, Ă„rsag, princip, bevĂŠgelse, handling osv. PĂ„ den mĂ„de udgĂžr de et vigtigt supplement til Aristoteles’ metafysik og psykologi samt etik og handlingsfilosofi.