De endeløse, øde polaregne har med deres ugæstfrie klima og faretruende kulde gennem århundreder tiltrukket mennesker, der ønsker at prøve kræfter med elementerne og at finde deres egen grænse. Knud Rasmussen, den største danske polarforsker, fortæller om de mange eventyrere, der har sat kursen stiknord eller stiksyd, helt fra Erik den Røde og de første grønlandske kolonister til de første flyvninger over Arktis og Antarktis. Den store opdagelsesrejsende tager os med til Sibiriens ishavskyster og Nordvestpassagen, fortæller om genopdagelsen af Grønland og udforskningen af den gigantiske ø, der har krævet ikke så få menneskeliv.
Knud Rasmussen (1878-1933) var en dansk-grønlandsk polarforsker. Han blev født i Illulissat, der tidligere blev kaldt Jacobshavn, og boede i Grønland de første 12 år af sit liv, inden han blev sendt på kostskole i Danmark. Som voksen tog han tilbage til Grønland og gennemførte syv ekspeditioner.
Knud Rasmussen var flittig til at dokumentere sine oplevelser, føre dagbog og indsamle materiale og skrive bøger, når han var i Danmark. På grund af sin opvækst kendte Knud Rasmussen en del til grønlandsk sang- og fortælletradition og fortsatte sin interesse for denne del af kulturen som voksen ved at indsamle myter og sagn rundt omkring i bygderne.
Knud Rasmussen blev slået til ridder af Dannebrog og modtog desuden Dannebrogordenens Hæderstegn.