Bogen giver en indføring i, hvordan demokratiet opstod, og hvad det betyder i dag. Både som styreform og som ideologi. Der er fokus på udviklingen fra den danske grundlov fra 1849 og frem. Det danske demokrati er i vid udtrækning inspireret af begivenheder uden for landets grænser, så både dansk og international historie er en del af bogen. Frihed, folkestyre og tolerance er nøglebegreber i demokratiet, og menneskerettigheder har været et omdrejningspunkt siden den franske revolution i 1789. I bogen er der afsnit om det internationale samfunds udvikling – fx EU og FN.
Nogle af bogens emner spiller sammen med de tematikker, som indgår i den Demokratikanon, der så dagens lys i 2008. Formålet med denne kanon var at indkredse både danske og udenlandske hændelser, personer og strømninger, som har haft betydning for det danske folkestyre. Bogen formilder, uddyber og sætter vigtige punkter i Demokratikanonen til debat.
Bogen er velegnet til undervisning i folkeskolens ældste klasser og på ungdomsuddannelserne. Bogen kan naturligvis også lystlæses af alle med interesse for dette evigt aktuelle emne.