”Selma Lagerlöf hade, berättade hon, en soffa med plats för sju personer. Det kunde hända henne att sätta sig i den och önska att hon varit sju Selma Lagerlöf. Minst så många hade hon behövt vara för att till belåtenhet utföra alla sina olika uppdrag som romanförfattare, offentlig person, gårdsägare, sina vänners vän och så vidare.
Denna Selma som arbetade för sju, hon vilar sig nu efter sitt verk. Men soffan är, föreställer jag mig, full av gestalter i alla fall. Där sitter de olika Selmor som existerar i människors minne och medvetande. Det är familjens Selma, de olika vännernas, gårdsfolkets och grannarnas, tillbedjarnas och de hjälpsökandes Selma, allesammans mycket konkreta och ganska olika varandra.”
Få svenska kvinnogestalter fortsätter att engagera och provocera i lika hög grad som Elin Wägner (1882-1949), få har varit lika mångsidiga och lika tydliga i sina ställningstaganden både i sin person och i sitt verk. Författaren, journalisten och feministen Wägner var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt och var med och grundade Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad 1925. Selma Lagerlöf 2 utkom för första gången 1943 och är den andra delen av två av Wägners biografi över Selma Lagerlöf. Året efter att hon färdigställt den blev hon som andra kvinna – efter just Selma Lagerlöf – invald i Svenska Akademien.