(0)

Adam i Paradis

ljudbok


I 1914 skaber den danske maler Kristian Zahrtmann maleriet "Adam i Paradis". Her ser vi en ung, smuk og muskulĂžs Adam omgivet af de skĂžnneste planter, de vildeste farver.

Men hvilke meninger knytter der sig til et maleri, der pÄ flere mÄder dyrker den unge mands skÞnhed? Var Kristian Zahrtmann selv homoseksuel? Og hvorfor brugte den danske forfatter Rakel Haslund-Gjerrild brugte seks Är af sit liv pÄ at skrive om maleren fra RÞnne?

I det afsnit af "BrĂŠndende BĂžger" taler vi med Rakel om hendes prisvindende vĂŠrk "Adam i Paradis" fra 2021. En roman som, udover at nĂŠrme sig malerens liv, undersĂžger, hvordan det var at vĂŠre homoseksuel i Danmark dengang lĂŠgen ville behandle dig for det, og politiet vide, hvem du senest har onaneret sammen med.

BrĂŠndende BĂžger

Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne BrĂžggers angreb pĂ„ kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvĂ„gningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, nĂ„r oprĂžrske gĂŠster lĂŠser og taler om de BrĂŠndende BĂžger.

Jacob Nielsen er tidligere radiovÊrt ved 24Syv, hvor han har vÊret vÊrt pÄ og produceret radio- og podcastserierne 'BrÊndende bÞger', "min litterÊre pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens lÊngste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra KÞbenhavns Universitet.