(0)

Gandhi

e-bok


"Den 5. april 1930 nÊrmede et mÊrkeligt optog sig den indiske vestkyst ved landsbyen Dandi. Det bestod af 2-3000 mennesker, hvoraf flere havde vandret hundreder af kilometer for at nÄ dette mÄl. I spidsen for optoget gik en lille uanselig 60-Ärig mand med et lÊndeklÊde, sandaler og briller. Han fremsagde en bÞn og gik ud i strandkanten. Her samlede han en lille klump salt op, som var blevet tilbage, efter at vandet var fordampet. Han erklÊrede samtidig, at han godt var klar over, at han handlede mod loven."

I mange Är havde den engelske kolonimagt indfÞrt et forbud mod, at andre end dem selv fremstillede salt i Indien. Inderne var altsÄ tvunget til at kÞbe det livsnÞdvendige salt hos englÊnderne til en langt hÞjere pris, end hvis de selv kunne have skaffet det. Denne uretfÊrdighed og mange andre ligesom den gjorde Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948) op med. Han gjorde det pÄ en mÄde, som englÊnderne ikke kunne knuse med deres militÊre metoder: pÄ en ikke-voldelig mÄde.

Sven Skovmand fortĂŠller om en af verdenshistoriens mest indflydelsesrige og inspirerende politikere. Gandhi var hovedkraften bag Indiens lĂžsrivelse fra Storbritannien i 1947, og det var ham, der med sine store sultestrejker fik standset den blodige strid mellem hinduer og muslimer efter landets selvstĂŠndighed.

Bogen udkom fĂžrste gang i 1975.

Sven Skovmand (f. 1936) er en dansk journalist, forfatter, historiker, forlĂŠgger og politiker. Han var i mange Ă„r aktiv i Det Radikale Venstre og reprĂŠsenterede endvidere FolkebevĂŠgelsen mod EF i Europaparlamentet fra 1979-1984. Sven Skovmand har udgivet en lang rĂŠkke bĂžger om blandt andet dansk, tysk og sovjetisk historie.