(0)

Lapsuus

e-bok


Tolstoin trilogian ensimmÀinen osa, Lapsuus, on tutkimusmatka nuoren pojan ajatuksiin ja tuntemuksiin. Nikolai on syntynyt maanomistajaperheen lapseksi, joten hÀnen elÀmÀssÀÀn ei ole puutteita juuri nimeksikÀÀn. Nikolain elÀmÀÀn kuuluvat isÀ ja Àiti sekÀ pelit ja leikit, mutta pieni poika ei vÀlty murheilta tai menetykseltÀkÀÀn. Tolstoi kuljettaa tarinaa tunteellisella otteella ja saattaa pienen Nikolenkan poikavuosien kynnykselle.

OmaelÀmÀkerrallinen trilogia Lapsuus, poikaikÀ, nuoruus kiinnitti suuren yleisön huomion nuoreen Tolstoihin. Trilogia kÀsittelee maanomistajaperheen vesan havaintoja eroista itsensÀ ja talonpoikaisvÀestön vÀlillÀ.

Leo Tolstoi (1828–1910) on venĂ€lĂ€isen realismin kulmakiviĂ€ ja yksi tunnetuimmista venĂ€lĂ€isistĂ€ kirjailijoista. HĂ€nen pÀÀteoksensa Sota ja rauha (1865–1869) ja Anna Karenina (1875–1877) kuuluvat maailmankirjallisuuden arvostetuimpiin klassikoihin. Monilahjakas Tolstoi ei kaihtanut yhteiskunnallisten tai uskonnollisten nĂ€kemysten lisÀÀmistĂ€ teoksiinsa.