(0)

Skyggen fra muren

e-bok


Erna har aldrig set sig selv som en overklassepige. Alle i hendes omgangskreds har altid vÊret ligesom hende, og derfor har hun heller ikke tÊnkt sÊrlig meget pÄ, hvordan det mon fÞles at vÊre pÄ samfundets bund. Da hun mÞder den unge og passionerede Frans Êndrer det hele sig imidlertid.

Frans er socialist og udpeger samfundets mange uretfÊrdigheder for hende. Hendes venner bryder han sig bestemt ikke om, for selvom deres livsvilkÄr er de samme som Ernas, sÄ fastholder han, at hun er anderledes. Hun rummer ikke det hykleri, den egoisme og det snÊversyn, som han forbinder med resten af hendes klasse. I takt med at Frans lader sin harme komme mere og mere til udtryk, mÄ Erna spÞrge sig selv, om hun en dag vil vÊre tvunget til at vÊlge mellem ham og de mennesker, hun er vokset op omkring.

"Skyggen fra muren" udkom fÞrste gang i 1929, da kommunismen var bÄde frygtet og omdiskuteret blandt det bedre borgerskab i Danmark. Romanen giver et spÊndende indblik i mellemkrigstidens samfund og fortÊller samtidig en kompliceret og rÞrende kÊrlighedshistorie mellem to mennesker fra vidt forskellige verdner.

Olga Eggers (1875-1945) var dansk journalist og forfatter. Hun var en markant skikkelse i sin samtid som fremtrĂŠdende socialdemokrat og kvindesagsforkĂŠmper. Eggers var optaget af kvinders seksuelle frigĂžrelse og retten til prĂŠvention og abort, og hun udfoldede disse emner i flere af sine romaner.

I 1933 meldte Eggers sig imidlertid ind i det danske nazistparti og blev i 1945 arresteret af modstandsbevÊgelsen og dÞde samme Är i Vestre FÊngsel. Olga Eggers stÄr tilbage som en kompleks og sammensat skikkelse i dansk kultur- og litteraturhistorie.