(0)

Toldere og syndere

e-bok


"Toldere og syndere" er tredje bind i Henrik Pontoppidans mestervÊrk "De dÞdes rige", og her mÞder vi igen den unge socialistiske prÊst Mads Vestrup, der i forrige bind faldt i unÄde hos kirken og mÄtte forlade sit embede. Han begiver sig nu ud pÄ en vandring omkring i landet for at prÊdike primitiv gudsfrygt for sine tilhÞrere. Da han langt om lÊnge nÄr til hovedstaden, falder han i klÞerne pÄ den gamle radikale politiker Enslev, der vil bruge Vestrups oprÞrskhed til at opildne masserne mod regeringen. Engslev har til gengÊld ikke kunnet forudse Vestrups enorme talent for at skabe forargelse og sensationer uden egentlig at ville det...

I "De dÞdes rige" fÞlger vi et vÊld af personer fra alle samfundslag, mens Henrik Pontoppidan pÄ mesterlig vis tegner os et billede af det danske samfund op til og under 1. verdenskrig. Bogen kredser bÄde om kÊrlighed, politik og samfundsÄnden, alt sammen set gennem realismens ubarmhjertige forstÞrrelsesglas.

Den danske forfatter Henrik Pontoppidan (1857-1943) skrev en lang rÊkke stÊrkt samfundskritiske romaner, der giver et usÊdvanligt omfattende billede af datidens Danmark. I 1917 modtog han Nobelprisen i litteratur og anses ogsÄ i dag for at vÊre en af de stÞrste danske forfattere nogensinde.