(41)

Tyynenmeren sota

ljudbok och e-bok


Midwayn taistelu 4. kesÀkuuta 1942 oli Tyynenmeren sodan kÀÀnnekohta. Yhdysvallat ja Japani kohtasivat meritaistelussa, jota kÀytiin lentotukialuksilta lÀhetetyillÀ lentokoneilla. Laivat olivat yli 1 000 kilometrin pÀÀssÀ toisistaan, eivÀtkÀ amiraalit nÀhneet toistensa aluksia tai lÀhettÀmiensÀ hÀvittÀjien ja pommikoneiden saavutuksia.

ViestintÀ tapahtui radioteitse, ja mykkÀ radio tarkoitti alas ammuttua konetta tai kukistettua laivaa. KyseessÀ ei ollut ensimmÀinen lentotukialustaistelu. Kuukautta aiemmin oli kÀyty kenraaliharjoitus KorallimerellÀ. Tuolloin ei löydetty selvÀÀ voittajaa, mutta kumpikin osapuoli sai taistelusta kokemusta, jonka pohjalta laadittiin taktiikka Midwayhin.

Nyt voittaja löytyi. Japani menetti neljÀ lentotukialusta ja yli 3 000 miestÀ. Yhdysvallat menetti yhden lentotukialuksen ja 307 miestÀ. Vallan tasapaino TyynellÀmerellÀ oli keikahtanut, mutta edessÀ oli vielÀ pitkÀ ja verinen taistelu saarelta saarelle.

Maailman historia vie sinut henkeĂ€salpaavalle matkalle menneisyyteen. Nauti historian suurista tapahtumista ja palaa ajassa taaksepĂ€in – takaisin toisen maailmansodan eturintamaan, viikinkien ryöstöretkiin ja jumalia palvovien egyptilĂ€isten pariin. Maailman historia tarjoaa upeita artikkeleita jĂ€nnittĂ€vistĂ€ ja dramaattisista menneisyyden tapahtumista.


UpplÀsare: Panu Vauhkonen
LĂ€ngd: