(0)

Vi

e-bok


Den pige vi mĂždte fĂžrst i "Pige fra Provinsen" og siden i "En jomfru fra Jylland" er i "Vi" blevet gift og bosat pĂ„ Frederiksberg. Grethe Heltberg beretter i sin tredje erindringsbog om ĂŠgteskabets fĂžrste Ă„r, fra midten af 1930’erne, gennem besĂŠttelsestiden, og indtil befrielsen i 1945. Det er en almengyldig fortĂŠlling, der portrĂŠtterer livet, som det sĂ„ ud for de fleste unge mennesker pĂ„ den tid. Men det er samtidig en fortĂŠlling om to individuelle mennesker, der kĂŠmper for deres drĂžmme og hĂ„b pĂ„ trods af de skuffelser og sorger, der af og til giver bump pĂ„ vejen.

I erindringstrilogien "Pige fra Provinsen", "En jomfru fra Jylland" og "Vi" fortÊller Grethe Heltberg om sin egen opvÊkst og ungdom og om Êgteskabets tidlige Är. Erindringerne rummer noget almengyldigt om det at vÊre pige og kvinde i fÞrste halvdel af 1900-tallet, men er ogsÄ et individuelt portrÊt af forfatterinden selv.

Grethe Heltberg (1911-1996) debuterede i 1942 med digtsamlingen "PortrĂŠt af en pige", og skrev siden en lang rĂŠkke romaner, noveller, digte, essays og erindringer. Et tilbagevendende tema i forfatterskabet var splittelsen mellem at vĂŠre kvinde og kunstner. Grethe Heltberg var medlem af Dansk Forfatterforenings bestyrelse fra 1957-72 og modtog fra 1946 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Hun er mor til tre bĂžrn, deriblandt forfatter og journalist Bettina Heltberg.