(0)

Violin. Et nutidsdigt med et forspil og intermezzoer

e-bok


"Violin. Et nutidsdigt med et forspil og intermezzoer" fra 1900 er et af Jenny Blicher-Clausens hovedvĂŠrker. VĂŠrket er en versroman og fortĂŠller historien om en kvinde, der fĂžler, at hendes ĂŠgteskab forhindrer hende i at udfolde sig kunstnerisk og musikalsk. Typisk for Blicher-Clausen er bogens temaer prĂŠget af det moderne gennembruds tanker om frigĂžrelse og individualisme, mens vĂŠrket rent stilistisk er rundet af romantikkens lidelsesfilosofi og sentimentale skildringer af fĂžlelseslivet.

I "Violin" sÄvel som i efterfÞlgeren "Den sidste Hauge" bevÊger Jenny Blicher-Clausen sig fÞlelsesmÊssigt registrerende hen over typiske kvindeemner: Êgteskabelig kÊrlighed, moderkÊrlighed og drÞmmen om selvstÊndighed og udtryksfrihed.

Jenny Blicher-Clausen (1865-1907) var dansk digter og forfatter. Hun begyndte at skrive allerede fra barnsben, og selvom hendes vÊrker stilistisk tilhÞrte romantikkens litterÊre tendenser, var hun dybt optaget af det moderne gennembruds ideer om frigÞrelse og nytÊnkning. Blicher-Clausen udgav en lang rÊkke digtsamlinger og fik isÊr med romanen "Inga Heine" fra 1898 en stor lÊserskare. Bogens tema er arbejdets rolle i kvindelivet, men fortÊllingen om hovedpersonens kÊrlighed til en gift mand stÄr centralt. Blicher-Clausen bidrog desuden aktivt til datidens forskellige magasiner og tidsskrifter, og sammen med forfatterkollegaerne Laura Kieler og Johanne SchjÞrring redigerede hun et festskrift, der udkom i 1895 i anledning af Kvindernes Udstilling samme Är.