Rinkebysviten

Sarja ‱ 2 kirjaa

”Elise Karlsson har lagt sitt öra mot höghusvĂ€ggarna och hört mĂ„nga hjĂ€rtan slĂ„. 
 som alla bra historiska romaner Ă€r den framför allt intresserad av att fĂ„nga medvetanden, kĂ€nslor och stĂ€mningar frĂ„n en svunnen tid dĂ„ friheten hĂ€grade pĂ„ mĂ„nga omrĂ„den: sexualitet, utbildning, familj. Och dagens lĂ€sare mĂ„ste frĂ„ga sig var de blev av, alla ljuva drömmar om en rimligare vĂ€rld. Även, och kanske sĂ€rskilt, i Rinkeby.”

Ingrid Elam, SVT

Sjuttiotal har övergÄtt i Ättiotal nÀr vi Äterser familjerna frÄn den första delen i Rinkebysviten, Det finns liv hÀr. Chilenska Valentina försöker fÄ ihop kÀrleken, sorgen och familjen; socialdemokraten Ann-Sofi gÄr vilse i ett förvirrande politiskt decennium.

Rinkeby fylls med barn utan nÄgot att sysselsÀtta sig med och det blir stökigare i omrÄdet. Valentinas son Christian försöker finna sin vÀg i livet och skickas till en ny stad för att bo hos sin pappa. Och nÀr Yeliz fÄr en ny granne, Ismail, uppstÄr ovÀntade komplikationer.

Romanens vÀv vÀxer och i myllret av liv som levs trÀder en annan samhÀllsstÀmning fram. Sverige prÀglas alltmer av det kalla krigets paranoia samtidigt som framtiden börjar skymta, mörk och osÀker. Vilka drömmar Àr det som kan drömmas nu?

”Det var ett bra tag sedan en bok beredde mig sĂ„dan lĂ€sglĂ€dje som Det finns liv hĂ€r gör. Karlssons flyhĂ€nta prosa, helt renskrapad pĂ„ krumbukter, tillsammans med hennes genuina vĂ€rme för mĂ€nniskorna och platsen gör att jag ser vĂ€ldigt mycket fram emot fortsĂ€ttningen.”

Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

2/2 otsikot

Olet nÀyttÀnyt kaikki kirjat sarjasta: Rinkebysviten