”Ganske vist var det en stor sorg, da jeg dengang opdagede, at hun bedrog mig… men hvor meget andet var der ikke da med i spillet!… Vreden og det pludselige had og væmmelsen ved tilværelsen og – jo sikkert nok! – den sårede forfængelighed; det var jo først lidt efter lidt, jeg nåede til smerten! Og så havde jeg en trøst, som blev mig til en velgerning: at hun selv måtte lide.”
Da en mand opdager, at hans kone er utro, ønsker han hende død. Ja, faktisk beslutter han sig for, at hun nu er død for ham. Først senere finder han ud af, at hun døde for andre, samtidig med at hun døde for ham. Nu, hvor hun er væk, må vreden og hadet vige pladsen for en anden følelse. En følelse, der er langt mere kompliceret og svær at håndtere.
”Af livets komedie” indeholder en lang række kortere og længere noveller samt enaktere. Bogen er en god præsentation til Arthur Schnizlers spændende forfatterskab. Den udkom første gang i 1902.
Arthur Schnitzler (1862-1931) var en østrigsk forfatter og dramatiker. Flere af hans psykologiske dramaer er blandt andet blev opført på Det kgl. Teater og Dagmarteatret, og han regnes som en af hovedfigurerne inden for perioden Wiener Moderne. Stanley Cubricks film ”Eyes Wide Shut” er baseret på en af Arthur Schnitzlers bøger.
Johannes
13.4.2024
Jeg har bare lest novellen "Å dø". Den forteller om et ungt par, Fritz og Marie, der den unge mannen er dødssyk. Hva slags sykdom er uklart, men han har fått en dødsfrist innen et år, og han forbereder seg på slutten. Fritz ønsker å ta sin oppofrende kjæreste med seg I døden, og Marie tør ikke nekte. På en reise til Syden, der Fritz håper å komme seg, får han en dag blodstyrtning, og det skjer etter at han har tatt kvelertak på kjæresten, i angst for at hun vil trekke seg. - Novellen som ble skrevet i 1892, var Schnitzlers første utgitte bok, og den vakte oppsikt med sitt tema og den impresjonistiske stilen. Men i dag blir novellen kritisert for utvendige effekter og sjablongaktig drama. Jeg synes ikke novellen viser Schnitzler fra sin beste side, i lange strekninger blir den kjedelig og overspent. Jeg har nå også lest Blomstene og De døde tier, som er eksempler på Schnitzlers "innere Rede"-teknikk, som gjengir personenes indre følelsesliv som i en dramatisk situasjon strømmer over helt ukontrollert. Denne stilen var noe nytt i samtiden.
For å skrive en anmeldelse må du last ned appen