(0)

Fånge för fred

e-bok


Påskdagen år 1984 är en dag som Per Herngren sent ska komma att glömma. Han var vid tiden en del av en liten aktivistgrupp om åtta som hade beslutat sig för att bryta sig in i en vapenfabrik i Florida, där de med egna händer skulle nedmontera det amerikanska kärnvapnet. De blev tagna på bar gärning och fick avtjäna ett arton månader långt fängelsestraff. De visste att de skulle bli tagna, men demonstrationen skulle förhoppningsvis engagera en ny generation i kampen mot kärnvapen.

"Fånge för fred" återger en brevväxling mellan Per och en åttondeklass i Rinkeby och avhandlar viktiga frågor såsom hemlängtan och hur det är att sitta i fängelse.

Gunilla Lundgren (1942-) är en svensk barnboksförfattare som varit aktiv sedan tidigt 1970-tal och bl.a. skrivit flera böcker som utgår från Rinkeby. Hon har tilldelats en mängd priser under sin karriär, såsom Svenska Akademins extrapris och Nelson Mandela-priset som delas ut av Stockholms stad.

Per Herngren (1961-) är en svensk aktivist och författare som skrivit böcker om bl.a. civil olydnad och ickevåld. Herngren arbetar även som tränar i konflikthanterare och blev 2002 utsedd till Årets folkbildare av tidskriften Fönstret.