(2)

Hvordan jeg fandt Livingstone

ljudbok och e-bok


Den 10. november 1871 stod den engelske journalist Henry M. Stanley endelig over for den verdensberĂžmte opdagelsesrejsende dr. David Livingstone ved TanganyikasĂžen dybt inde i hjertet af Afrika.

Dette historiske mÞde var hÞjdepunktet pÄ Stanleys lange og farefulde rejse ind pÄ det afrikanske kontinent, der for europÊere i slutningen af det 19. Ärhundrede mest af alt var hvide pletter pÄ et landkort. PÄ hans fÊrd afslÞrede det sig selv som et fantastisk, tropisk vildnis fuldt af dÞdbringende sygdomme, fjendtlige indfÞdte og fremmedhed.

Otte mÄneder tidligere var Stanley blevet sendt af sted af den amerikanske avis the New York Herald for at finde frem til den forsvundne opdagelsesrejsende og forhÄbentlig en god historie. Det gik bedre end hans redaktÞr kunne have hÄbet pÄ, for i dag er Stanleys rejseberetning en udÞdelig klassiker inden for genren og har sikret ham en plads som en af de mest talentfulde historiefortÊllere om rejser og opdagelser pÄ det afrikanske kontinent. Med sin beretning satte Stanley nye standarder for journalistikken som den dag i dag er prÊget af hans reportageform.

Hvordan jeg fandt Livingstone blev udgivet fĂžrste gang i 1872 og foreligger nu i en nyoversat udgave.

DAVID LIVINGSTONE (1813-1873) var fÞdt i Skotland og uddannede sig til lÊge. Han kom til Afrika som missionÊr i 1840, men det blev som opdagelsesrejsende, at han slog sit navn fast i samtiden. Han var den fÞrste hvide mand til at se Victoriavandfaldene, som han ogsÄ navngav, og en af de fÞrste europÊere til at krydse Afrika. I 1866 ledte han en ekspedition ind i Afrikas indre med det formÄl at finde Nilens kilde, men forhindringer og et svÊkket helbred gjorde rejsen vanskelig, og i Europa hÞrte man intet nyt fra ham. Livingstone blev i Afrika, efter Stanley havde fundet ham, og dÞde af malaria i 1873.

HENRY MORTON STANLEY (1841–1904) blev fĂždt i Wales som John Rowlands og rejste som 18-Ă„rig til Amerika, hvor han efterfĂžlgende

altid hÊvede at vÊre blevet fÞdt. Han deltog pÄ begge sider i den amerikanske borgerkrig, og efter krigen blev han journalist og reporterede fra de sidste store indianerkrige, fÞr han blev en af avisen the New York Heralds oversÞiske korrespondenter. Han blev en af new journalisms fÞrste udÞvere og ledte flere ekspeditioner ind i det afrikanske kontinent, blandt andet for den belgiske konge Leopold d. 2. I 1899 blev han slÄet til ridder som en anerkendelse af det arbejde, han havde gjort for det britiske imperium i Afrika.


UpplÀsare: Torsten Adler
LĂ€ngd: