(0)

Kroppene

e-bok


”Jeg gik mod strĂžmmen, det var lĂžrdag, og var for sent pĂ„ den
”. Den fĂžrste linje i romanen ”Kroppene”, Peter Ronilds hovedvĂŠrk, der fortĂŠlles i Ă©n lang erindringssekvens af hovedpersonen. En mand. Erindringer, viser det sig, genoplevet en sommerdag pĂ„ Bellevue Strand.

Hans samleverske, Sonja, ligger dĂžende pĂ„ hospitalet. Her har han samtidig i besĂžgstiden mĂždt Therese, som har sin mand uhelbredeligt syg pĂ„ samme hospital, og i fĂŠlles skĂŠbne indleder de et forhold – ”det er bedre at anvende sig selv pĂ„ det endnu levende frem for det dĂžde” - et seksuelt begĂŠr udvikler sig til et kĂŠrlighedsforhold pĂ„ trods. De raske drages mod hinanden. Med fatale konsekvenser.

Han er en mand, der med fuldt vidende og overlĂŠg underkender enhver fĂžlelse, han handler efter kroppens fysiske behov, de biologiske vilkĂ„r og drifter – de dĂžende til trods.

Han vil i livets retning: ”Livet i alle ting, der vrister sig lĂžs af dĂžden i alle ting”. Denne eftermiddag pĂ„ Bellevue Strand sammen med en kvinde.

Kroppenes sprog, det seksuelle, bliver SPROGET: Hun knappede hurtigt sin kjole op. Jeg holdt op med at tale. Hun tog kjolen af. Vi tog samtalen af. Vi tog de dĂžde og dĂžende af. Vi tog tĂžjet af. Vi tog kroppene pĂ„. Sengen tog os pĂ„ sig”. Kroppene overtager, hvad sjĂŠlen ikke kan bĂŠre.

”Kroppene” er den mest konsekvente udfþrelse af det biologiske livssyn, vi har i dansk naturalisme. Den er tillige periodens mest helstþbte roman. Thomas Bredsdorff.

”Kroppene”
. Finder med sin poetiske samvittighedsstyrke let vej ind til de modtageomrĂ„der, hvor man oplever hedt og intenst”. Klaus Rifbjerg.

Peter Ronild (1928 – 2001) var uddannet journalist og skrev i en Ă„rrĂŠkke for flere dagblade bl.a. Politiken. Efter sin debut med den anmelderroste "I morgen kommer paddehatteskyen" arbejdede han som skĂžnlitterĂŠr forfatter, TV-dramatiker, journalist og skuespiller. Desuden dramatiske arbejder for radio og film.

Peter Ronilds vĂŠrker er kendetegnet ved naturalismens biologiske livssyn og ved en blanding af realisme og symbolisme, fremherskende i modernismen. Han udfordrede, inspireret af "den ny franske roman", med nye litterĂŠre udtryk og kompositionsformer.