(8)

Mrs. Milkyway

ljudbok och e-bok


Laura Laakson hieno esikoisromaani Mrs. Milkyway sukeltaa lentoemÀnnÀn sielun syvyyksiin, hÀnen inhimillisiin pelkoihinsa ja hurjiin fantasioihinsa: mitÀ tapahtuisi, jos tutut rutiinit ja luonnonlait mullistuisivat kesken juomatarjoilun?

Romaani on yhtaikaa sekÀ vakava ettÀ leikkisÀ; itku ja nauru vuorottelevat, ja aivot heittÀvÀt tuon tuostakin kolmoislutzin. Laakson romaani merkittÀvÀ kirjallinen avaus, joka kestÀÀ vertailun moniin eurooppalaisen proosan nykyklassikoihinkin.

"Mrs. Milkyway ei ole helppo kirja, ainakaan jos haluaa lopullisen varmuuden sen tapahtumista. TekstissÀ on kuitenkin harvinaista imua, jonka siiville kelpaa heittÀytyÀ... Laakson kirja on yhdessÀ vaikkapa Eeva Turusen viimevuotisen esikoisen kanssa hieno osoitus kotimaisen proosan entistÀ ennakkoluulottomasta vaihteesta. Kokeellisuus ei enÀÀ elÀ vain akateemisessa umpiossaan, vaan on tullut lÀhestyttÀvÀmmÀksi, olennaiseksi osaksi kirjallisuuden infrastruktuuria... Mrs. Milkyway vihjaakin, ettÀ kirjoittamisessa vain taivas, jos sekÀÀn, on rajana: aivoihimme piirretty linnunrata." Helsingin Sanomat, 18.4.2019. Vesa Rantama