Det finns många anledningar till att det kallas Den Svarta Sjukan, men vad är det egentligen som händer när vi drabbas av svartsjuka? När går det över gränsen? Varför drabbas vissa men inte andra? Och hur ska vi hantera andras svartsjuka gentemot oss?
Elizabeth Kuylenstierna har borrat djupt ner i svartsjukan i alla dess former. Svartsjuka inom familjen blir allt vanligare i våra nya familjekonstellationer. Syskon kämpar om föräldrarnas kärlek och som vuxen kan man känna svartsjuka mot partnerns barn från ett tidigare förhållande. Svartsjuka mellan kolleger kan uppstå när chefen misslyckas med att bekräfta alla sina medarbetare. Och svartsjuka mellan kärlekspartner har slagit sönder många förhållanden.
Svartsjuka är ett bevis på att man verkligen bryr sig om, säger vissa. För andra har svartsjukan lett till förlorad kontroll över känslor, tankar och beteenden, och slutat i mord och långa fängelsestraff.
Men hur gör man då, om man vill bota sin svartsjuka? Eller hitta ett sätt att förhålla sig till andras? Går det överhuvudtaget?
Elizabeth Kuylenstierna tar upp olika aspekter av svartsjuka; bakgrund, orsaker och konsekvenser men hon går även igenom metoder och förhållningssätt som långsiktigt förebygger svartsjuka eller hur man hanterar en akut situation: vad kan man göra, säga eller tänka just då?
Svartsjukeakuten är en genomgripande, rak, intressant och hoppfull bok, full av möjligheter, fylld av kunskap, metoder, tips, coaching och människors öppenhjärtiga berättelser.