(0)

Ejnar Mikkelsen

e-bok


Ejnar Mikkelsen er en af de store danske grĂžnlandsrejsende, og der er aldrig lavet en biografi om ham. Gyldendal har udgivet hans egne bĂžger, og nu er tiden kommet til at sĂŠtte Ejnar Mikkelsen ind i en stĂžrre sammenhĂŠng.

Af de gamle grĂžnlandsforskere er Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen de to, der har haft stĂžrst betydning for forholdet mellem GrĂžnland og Danmark – men pĂ„ hver deres mĂ„de – Mikkelsens mĂ„ske den stĂžrste, hvis det hele skal gĂžres op.

Om nogen blev Ejnar Mikkelsen manden pÄ GrÞnlands Þstkyst. Han var med fra den fÞrste korttegning af den ukendte kyst, han mÞdte befolkningen i deres helt oprindelige kultur, han overlevede mirakulÞst tre Är i NordÞstgrÞnland sammen med Iver Iversen. Det gjorde ham verdensberÞmt.

SĂ„ kom en rĂŠkke Ă„r, hvor han isĂŠr arbejdede som journalist. Han var i Karelen under Vinterkrigen, han skrev fra de baltiske lande og fra konflikten i Ruhr-distriktet, og han skrev fra Mexico og fra Argentina.

Mesterstykket var grundlÊggelsen af Scoresbysund, der fik afgÞrende betydning ved forhandlingerne i Haag, hvor hele GrÞnland blev dansk. SÄ blev han hvalfanger og ekspeditionsleder, inden han som den fÞrste fik stillingen som inspektÞr for ØstgrÞnland.

Under krigen mÄtte han flygte til Sverige. Han blev hentet videre til USA, hvor han sammen med diplomaten Henrik Kauffmann arbejdede pÄ af sikre GrÞnland som en del af Danmark og isÊr som en del af den vestlige verden.

Dermed kom han ogsÄ til at arbejde for en udvikling, der pÄ en og samme gang sikrede den ÞstgrÞnlandske befolknings fortsatte eksistens og samtidig fjernede dem fra deres oprindelige kultur.

Det er sÄledes ikke en snÊver biografisk bog, forfatteren har skrevet. Den ser det biografiske i en stÞrre historisk og politisk sammenhÊng med offentligheden som en del af udviklingen. Den er ydermere skrevet medrivende og rigt illustreret med aldrig tidligere publicerede privatbilleder.

.