(0)

Penge

e-bok


Selma er kun 16 Är, da hun bliver giftet bort til en godsejer, der er gammel nok til at vÊre hendes far. Bryllupsnatten bliver en frygtelig oplevelser, for det er fÞrst nu, det gÄr op for Selma, hvad hun har gjort: Hun har solgt sig selv. Selvom Selma har lyst til at rive sig lÞs fra det ulykkelige Êgteskab, mÄ hun se i Þjnene, at hun er blevet afhÊngig af de materielle goder, hendes mands penge kan kÞbe.

"Penge" er en realistisk roman om den uretfÊrdighed 1800-tallets, kvinder blev fÞdt ind i, hvor Êgteskabet var en transaktion med seksualiteten som kvindens stÞrste Þkonomiske vÊrdi. Bogen afspejler mange af forfatterens egne erfaringer fra sit ulykkelige Êgteskab, men ogsÄ hendes drÞm om at opnÄ en anden slags Êgteskab: et partnerskab mellem to jÊvnbyrdige mennesker, der elsker og stÞtter hinanden.

Victoria Benedictsson (1850-1888) var en svensk forfatter, der skrev en rÊkke bÞger under pseudonymet Ernst Ahlgren. Hun debuterede som forfatter i 1884 og frem til sin dÞd i 1888 skrev hun flere romaner, der efterfÞlgende blev oversat og udgivet pÄ dansk. Victoria Benedictsson begik selvmord pÄ et hotel i KÞbenhavn efter lang tids sygdom og et ulykkeligt Êgteskab. Hun ligger begravet pÄ Vestre KirkegÄrd i KÞbenhavn.