(0)

Herman Bangs forbudte debutbog

ljudbok


"Litteraturens Krav paa Frihed maa bĂžie sig for Samfundets Krav paa Tugt"

Tugt betyder opdragelse og sÄdan lÞd politiets begrundelse, da man i 1881 beslagslagde Herman Bangs debutroman, HaablÞse SlÊgter. Bang var kun 23 Är gammel, og snart stod han til to Ärs fÊngsel imens bogen kom for retten. Det endte dog med, at den delvist selvbiografiske bog herfra kun udkom i en stÊrkt censureret version, og som fÞlge stort set blev glemt i mange Är.

I dagens afsnit af “BrĂŠndende BĂžger” skal vi sammen med historiker og forfatter, Lars Henriksen, tilbage i tiden for at forstĂ„, hvad der prĂŠcist gjorde debutbogen ulovlig. Samtidig mindes vi en sĂŠrlig dansk forfatter, som blev fĂždt pĂ„ Als, men dĂžde pĂ„ mystisk vis i Utah, USA, og som igennem sit liv mĂždte megen modgang, homofobi, kritik, men ogsĂ„ fik stor berĂžmmelse og betydning for dansk litteratur. Inden vi til sidst undersĂžger om vi kan, og bĂžr(!), rejse et museum for Herman Bang.

BrĂŠndende BĂžger

Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne BrĂžggers angreb pĂ„ kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvĂ„gningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, nĂ„r oprĂžrske gĂŠster lĂŠser og taler om de BrĂŠndende BĂžger.

Jacob Nielsen er tidligere radiovÊrt ved 24Syv, hvor han har vÊret vÊrt pÄ og produceret radio- og podcastserierne 'BrÊndende bÞger', "min litterÊre pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens lÊngste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra KÞbenhavns Universitet.