(0)

Andarna och Furustolpe

E-Book


Bottniska viken 1916. Briggen Britannia Àr pÄ vÀg frÄn Finland till Sverige över det iskalla och stormiga havet. Trots att det Àr april Àr det bitterkallt i Europa, av flera olika anledningar.

Nere i kajutan sitter den rike svenske uppkomlingen Wenzel Furustolpe och dricker sprit med den finske skepparen Teelemainen. För tvÄ tusen mark ska skepparen föra Furustolpe i sÀkerhet frÄn tyskarna.

Men nÀr Teelemainen ser att svensken Àr god för ganska mycket mer pengar krÀver han tio tusen för att inte ÄtervÀnda till Finland. Ett grÀl uppstÄr i spritdimman och Furustolpe slÄr ner Teelemainen med en flaska och flyr ut pÄ dÀck. Berusad och bedövad springer Teelemainen efter med en kniv i handen. NÀr han gör ett utfall mot Furustolpe krÀnger briggen till och den arme finlÀndaren vrÀks överbord. Icke simkunnig som han Àr sjunker han som sten i det becksvarta havet ...

Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner) (1886-1947) var en svensk författare. Han Àr mest kÀnd som underhÄllningsförfattare, men har Àven skrivit reseskildringar och lyrik. Störst framgÄng fick Serner med noveller och romaner om Àventyraren/detektiven/gentlemannatjuven Filip Collin, alias professor Pelotard.