(0)

Om fodfolket i de danske hære i det 16. århundrede

E-Book


"Fodfolket i hæren herhjemme dannedes i det 16. århundrede, når det kom til krig, i reglen af udbud af købstadsborgere og af landalmuen, derhos af hvervede, hyppigst udlændinge, især tyske. I almindelighed dannede hver af disse grupper for sig afdelinger eller underafdelinger; undertiden var de blandede. Enkelte gange benyttedes alene hvervede."

Den danske hær har en lang og broget historie, men til enhver tid har fodfolket spillet en afgørende rolle. Det bestod ofte af utrænede soldater, som ikke desto mindre var vigtige for krigens udfald. Militærhistoriker og officer Emil Madsen fortæller om fodfolket i de danske hære i det 16. århundrede. Artiklen tager udgangspunkt i konkrete lister, overslag og afregninger fra den pågældende periode, som viser de forskellige soldaters herkomst, betaling, erhverv og samfundsposition.

Augustin Julius Emil Christian Madsen (1830-1919) var en dansk officer, forfatter, militærhistoriker og formand for Det Kongelige Danske Geografiske Selskab. Han udgav en lang række bøger om geografi, militærhistorie og opdagelsesrejser og blev for sit store arbejde som officer, forfatter og geograf hædret som Dannebrogsmand og Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen.