(2)

Armonranta

E-Book


Finlandia-palkitun kirjailijan omaelÀmÀkerrallinen sukuromaani

Romaanin alussa Helena-niminen kirjailija saa kutsun tapaamaan kuolemaisillaan olevaa isÀÀnsÀ. Puolisonsa Hetan kanssa hÀn lÀhtee ajamaan kohti sairaalaa. Helena ja Heta ovat vakiintunut pari, ja he kÀyvÀt hedelmöityshoidoissa. Muutamaa vuotta aikaisemmin Helena on saanut isÀltÀÀn salkun, joka sisÀltÀÀ oikeudenkÀyntipöytÀkirjoja sodanjÀlkeisiltÀ vuosilta 1945-1949, isÀn ÀÀnittÀmiÀ C-kasetteja sekÀ Helenan isoisÀn pÀivÀkirjan ensimmÀisen maailmansodan ajoilta. NÀistÀ "dokumenteista" ilmenee Preussin armeijassa palvelleen paperi-insinöörin ja Helenan isÀnÀidin sekÀ heidÀn perillistensÀ omalaatuinen rakkaus- ja kostotarina, jolla on ollut arvaamattomat vaikutukset suvun ihmissuhteisiin.

Helena ja Heta lukevat ja kuuntelevat nÀitÀ faktaa ja fiktiota yhdisteleviÀ faabeleita sekÀ keskustelevat niistÀ. Suvun tarina tulee kerrotuksi pienissÀ tarinanpÀtkissÀ ja dialogeissa. Romaani leikkaa myös lÀhelle nykyisyyttÀ, Berliiniin, jossa eronnut nainen saattaa pientÀ tytÀrtÀÀn metrolla kouluun ja kertoo samalla ajankuluksi tarinoita lapsuudestaan 1960-luvun Tampereella. Armonranta kasvaa suureksi kertomukseksi sukupolvien ketjusta, muistoista ja kertomusten voimasta sekÀ anteeksiantamisen tÀrkeydestÀ.

Helena Sinervo oli ammatiltaan pianonsoitonopettaja ennen kuin kirjallisuus vei voiton musiikista. HĂ€n on julkaissut lukuisia runokokoelmia, Finlandia-palkitun romaanin, lastenrunokirjoja sekĂ€ kÀÀnnösteoksia. HĂ€nen runouttaan on kÀÀnnetty yli viidelletoista kielelle. Helena Sinervolle – niin runoilijana kuin prosaistinakin – on tyypillistĂ€ vahva rakenteentaju ja rikas, taiturillinen kielellinen ilmaisu. HĂ€n on laajan rekisterin yllĂ€ttĂ€jĂ€, joka luo jatkuvasti uusia muotoratkaisuja. Silti hĂ€nen ÀÀnensĂ€ tunnistaa jo yhdeltĂ€ sivulta: se siirtyy yhtĂ€ musikaalisesti groteskista herkkÀÀn ja kauniiseen kuin leikkisĂ€stĂ€ kipeÀÀn. Kokonaisuus on aina enemmĂ€n kuin osiensa summa: se luo ristiin valotetun avaran tilan, jota Sinervo kutsuu Kirjan ideaksi. Helena Sinervolle on myönnetty valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha vuodesta 2010 alkaen.