VÀlmÄende demokratier Àr utformade av och för högutbildade mÀnniskor. Det menar den brittiske författaren och debattören David Goodhart i Huvud, hand, hjÀrta den nya kampen om erkÀnnande och status. Det han kallar den kognitiva klassen formar samhÀllen dÀr deras vÀrderingar och prioriteringar dominerar politik och debatt. De Àr vÀlbetalda, universitetsutbildade och hör till globaliseringens vinnare, och de lÄter experter fatta beslut som gynnar deras intressen.
Fram vÀxer en kognitiv meritokrati, en styrande elit som fjÀrmar sig frÄn övriga medborgare. Resultatet blir polarisering och populism. Stödet för Donald Trump, brexit och Sverigedemokraterna Àr en reaktion mot ett etablissemang som ignorerar mÀnniskor med andra erfarenheter och kunskaper. Detta, menar Goodhart, förklarar till stor del den nuvarande politiska turbulensen i Europa och USA.
Han argumenterar för att det Àr nödvÀndigt att höja statusen pÄ yrken och utbildningar som inte Àr renodlat teoretiska. Under de senaste Ären har dessutom behovet av dem ökat. Vi behöver fler i yrken som krÀver praktisk och emotionell begÄvning. Kraven pÄ akademisk examen i nÀstan varje yrke har gÄtt för lÄngt.
Huvud, hand, hjÀrta sÀtter fingret pÄ ett samhÀllsproblem som angÄr oss alla. Boken har ett nyskrivet förord av författaren.