(1)

Carl XII:s historia

E-Book


Enligt den franska filosofen och författaren Voltaire var Karl XII "den mÀrkvÀrdigaste man som nÄgonsin levat pÄ jorden" - ett eftermÀle som spreds till hela vÀrlden, mycket tack vare detta verk utgivet endast tretton Är efter kungens död.

HÀr tecknas krigarkungens mÄnga Àventyr med lÀtt hand och med den goda berÀttarens kÀnsla för drama och spÀnning. Kungen talar sjÀlv ur egen mun och vi fÄr inblick i spelet bakom fÀltslagen och anekdoter ur hans vardag. Lika mycket som historieskrivning Àr det en fÀngslande skriven berÀttelse och flera av de myter som anvÀnts i nationalhistorien om Karl XII har runnit ur Voltaires egen penna.

Som en av vÀrldslitteraturens klassiker sÀgs den ligga efter endast bibeln och Bunyans Kristens resa i antal upplagor; i Frankrike rentav fler Àn dem. Detta verk Àr ett mÄste för alla som vill förstÄ en av den svenska historiens mest omskrivna och mytomspunna personer.

I originalöversĂ€ttning av Gunnar Örnulf

Voltaire (1794-1878) var en fransk filosof och författare. Han blev en av sin tids mest inflytelserika gestalter i sin slagkraftiga polemik mot religiöst förtryck, maktfullkomlighet, fördomar och okunnighet. Som en av de stora upplysningsmÀnnen stred han för ökad kunskap inom alla omrÄden, inte minst vetenskap och historia; och för tryckfrihet och religionsfrihet överallt.