(0)

Det hon minns

E-Book


María Luisa Bombals roman Det hon minns har beskrivits som startskottet för genren magisk realism. Nu kommer den för första gÄngen i svensk översÀttning.

I boken möter vi Ana Maria som ligger pÄ sin dödsbÀdd, omgiven av sörjande. Trots att hon Àr död, ser hon. Hon ser sig sjÀlv och genom halvöppna ögon betraktar hon alla nÀrstÄende som kommer för att ta ett sista farvÀl.

PÄ en poetisk och vacker prosa skildras Ana Marias tillbakablickar pÄ sitt liv och personerna som befolkade det. Hon minns barndomen, den första förÀlskelsen och den första heta passionen. Hon ser tillbaka pÄ sitt Àktenskap, pÄ ljuset och mörkret som funnits i livet. Hon tÀnker pÄ det som aldrig blev och det hon aldrig fick. Allt detta Äterupplever hon i det korta mellanrummet mellan den första döden, de levandes död, och den andra, slutgiltiga, de dödas död.

MARIA LUISA BOMBAL (1910–1980) var en chilensk författare som aldrig fick nĂ„got riktigt erkĂ€nnande under sin livstid. Hon levde ett innehĂ„llsrikt liv med tragiska undertoner i Paris, New York och Buenos Aires, innan hon Ă„tervĂ€nde till Chile. Bland hennes vĂ€nner fanns Pablo Neruda, Federico GarcĂ­a Lorca och Jorge Luis Borges.

Idag rÀknas hon som en av 1900-talets frÀmsta spansksprÄkiga författare och bland andra Gabriel García Marquez och Isabel Allende har vittnat om hennes stora inflytande. Bombals debutverk Den sista dimman utkom 1934.