(0)

Guds moral

E-Book


Varför Ă€r lidande sĂ„ utbrett och varför drabbar det sĂ„ ojĂ€mnt? Hur kommer det sig att lidandet har en sĂ„dan fundamental plats i skapelsen? Varför Ă€r vissa mĂ€nniskor onda? Kan vem som helst bli det? NĂ„gra av de potentiella svaren för oss till den religiösa sfĂ€ren. Kanske har lidandet en mening som det stĂ„r i vĂ„r makt att uppdaga, vilket ju i sĂ„ fall stĂ€ller oss inför en rad nya frĂ„gor. Är upphovsmakaren bakom lidandet den som skapat vĂ„r jord, eller Ă€r det istĂ€llet nĂ„gon annan som börjat förvanska det goda? Varför gavs vi inte ett paradis med en gĂ„ng? BĂ€r vi sjĂ€lva ansvaret för vĂ„r ondska, eller Ă€r vi offer för dess makt?

Dessa frÄgor ramar in det sÄ kallade teodicéproblemet: dilemmat hur förekomsten av lidandet och ondskan kan förenas med tron pÄ en fullkomligt god och stark skapare. FrÄgan sysselsÀtter mÄnga troende och utgör Àven det vanligaste argumentet frÄn dem som kritiserar religionen.

I den hÀr boken utgÄr författaren Thomas Anderberg frÄn sina egna erfarenheter och söker sig gradvis fram till det centrum dÀr inga svar Àr enkla.

Thomas Anderberg (1956-2013) var musik- och litteraturkritiker pÄ DN, författare och professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han debuterade 1987 med romanen Den nya ordningen och gav dÀrefter ut flertalet böcker inom sÄvÀl den skönlitterÀra som den facklitterÀra genren.