(0)

Jakob Fatalisten

E-Book


»Hur har de trÀffats?«

»Av en slump, som det brukar ske.«

SÄ inleds upplysningsfilosofen Denis Diderots pikareskroman om Jakob som tillsammans med sin icke-namngivna husbonde reser genom Frankrike mot en vag slutdestination. Trots att han Àr tjÀnare verkar Jakob vara helt fri. LÀngs vÀgen möter de bÄda mÀnnen en rad karaktÀrer som bryter in med egna berÀttelser och anekdoter, oftast med kÀrlek och sex som huvudÀmnen.

Om mĂ€nniskans livslott redan Ă€r förutbestĂ€md av arv och miljö, hur kan vi dĂ„ pĂ„stĂ„ oss vara fria och ha en egen vilja? Även om Jakob ger intrycket av att ta sjĂ€lvstĂ€ndiga beslut har han en filosofisk övertygelse: att varje beslut han tar Ă€r förutbestĂ€mt.

Jakob Fatalisten [Jacques le fataliste et son maßtre, 1796] Àr Diderots utforskning av upplysningsfilosofin i romanform, och pÄ samma gÄng ett panorama över det sena 1700-talets Frankrike.

I översÀttning av David Sprengel.

DENIS DIDEROT [1713-1784] var, vid sidan om Voltaire och Rousseau, en av de stora franska upplysningsfilosoferna, och en av sin tids mest lÀsta författare. Han var Àven huvudredaktör för den franska Encyklopedin. Diderots syn pÄ gud utforskades i flera verk och leddes till att han fÀngslades tre mÄnader i Vincennes. Flera av hans viktigaste verk publicerades först efter hans död, dÀribland Jakob Fatalisten, Nunnan och Rameaus brorson.