(6)

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

E-Book


1907, för 110 Är sedan, utkom den andra och sista delen av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige för första gÄngen. Under Ären har den lÀsts av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal sprÄk.

Men tiden har gÄtt hÄrt Ät den en gÄng sÄ spÀnnande berÀttelsen. Mycket har blivit omodernt och mÄnga av dagens barn förstÄr helt enkelt inte vad det stÄr i boken.

I denna nyutgÄva har Arne Norlin, en av vÄra mest uppskattade barnboksförfattare, gjort en omfattande bearbetning. Han har tagit fasta dels pÄ de gripande djurhistorierna med Karrs och GrÄfÀlls saga som ett givet huvudnummer, dels pÄ Nils Holgerssons egen utvecklingshistoria frÄn lat och elak till god och modig. Under resan pÄ gÄsens rygg lÀr sig pysslingen nÀmligen att samarbeta, ta hÀnsyn, hjÀlpa till och bry sig om.

Originalets sexhundra sidor har blivit knappt hundrafemtio.

ARNE NORLIN (f. 1947) Àr journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter pÄ Aftonbladet och Àr kanske mest kÀnd för sina uppskattade barn- och ungdomsböcker, som till exempel Nussekudden och serierna om Halvan och fotbollsfansen Tove och Noel. Men han har ocksÄ utkommit med rosade fackböcker för vuxna, bland annat Familjen Bernadotte Makten, myterna, mÀnniskorna (Fischer & Co, 2015)

"Bearbetningen Àr mycket kÀnslig och vÀlgjord. Jag hoppas verkligen att man i undervisningen kan Äteruppta den hÀr boken som den var tÀnkt; en spÀnnande och rolig geografibok som kan sÀtta fantasin i rullning och som dessutom passar utmÀrkt som höglÀsning för yngre barn."

Annakarin Lindberg, BTJ