(5)

Petersburgsnoveller

E-Book


Nikolaj Gogols stora geni bestÄr i en förundransvÀrd kombination av fullÀndad stil och oskuldsfullt betraktande, av lika mycket varm medkÀnsla som fantastisk humor Kappan, NÀsan, Nevskij prospekt och En dÄres anteckningar Àr fyra texter utan vilka hela den ryska litteraturen skulle se helt annorlunda ut. De springer alla ur en och samma fas i författarskapet, mellan 1835 och 1842, dÄ nÀstan allt Gogol skrev kretsar kring S:t Petersburg; antingen genom skildringar av staden eller genom idéer, sÄsom galenskapen skildrad i dagboksform (i En dÄres anteckningar) - en tradition som föddes i S:t Petersburg och spred sig till VÀsteuropa först senare.

Petersburgsnoveller Ă€r en av vĂ€rldslitteraturens stora ryska klassiker, hĂ€r i översĂ€ttning av Nils Åke Nilsson och Bengt Jangfeldt. Med ett nyskrivet förord av Nils HĂ„kansson.

NIKOLAJ GOGOL [1809-1852] var en ukrainskfödd rysk prosaist, poet och dramatiker. Lika hemma i realism och romantik som i satir och grotesk, och surrealism; lÄngt innan begreppet uppfunnits. Gogol Àr en av vÀrldslitteraturens stora novellister, som kom att pÄverka hela den ryska litteraturen pÄ 1800-talet.