(82)

Smittenin murha

Hörbuch und E-Book


Ruumiin löysivÀt kartanon työmiehet. He olivat aloittelemassa muuraustöitÀ ja tarvitsivat vettÀ laastin sekoittamiseen. Palaneen talon raunioiden lÀhellÀ ryteikössÀ oli vanha kaivo, joka oli tukittu isoilla kivillÀ.

Sköldvikin kartanon isÀntÀ Nils Rosenschmidt ei ollutkaan lÀhtenyt matkalle.

Rosenschmidtin eli Smittenin surma oli oman aikansa kuohuttavin suomalainen murhajuttu. Se teki syrjÀisestÀ porvoolaisesta kartanosta hetkeksi kaikkia kiinnostavan puheenaiheen, jolle jopa Ruotsin kuninkaan oli uhrattava aikaansa. Kun mysteeri painui historian hÀmÀrÀÀn, kaivoon kÀtketty kartanonisÀntÀ jatkoi elÀmÀÀnsÀ kauhujuttuina, lehtiartikkeleina ja historiallisten tutkimusten aineistona.

Miksi Nils Rosenschmidt murhattiin ja miksi hÀn makasi seitsemÀn vuotta omassa pihakaivossaan? Mirkka Lappalaisen historiallinen true crime -murhamysteeri avaa nÀkymÀn menneisyyteen tÀynnÀ vÀkivaltaa ja juonitteluja, rikkautta ja köyhyyttÀ, ystÀvyyttÀ ja pelkoa. Se on myös yhteiskunnan liepeillÀ elÀjien ja syrjÀytyneiden historiaa. Se on oikeussalidraama, jossa kukaan ei saa oikeutta. Tuomion julistaminen jÀÀ historiantutkijan ja lukijan tehtÀvÀksi.


Sprecher*in: Markus Niemi
Dauer: