(11)

Tung

E-Book


Kiese Laymon vÀxer upp i ett litet hus i Jackson, Mississippi fullt med böcker. Hans mamma Àr den framstÄende statsvetaren i staden som varje dag ger sonen i lÀxa att skriva uppsatser om Faulkner och amerikanska presidenter. Hennes son ska aldrig vara rÀdd för ord. Han

ska inte sĂ€ga ain’t. Och han ska veta exakt hur man beter sig nĂ€r man har med polisen att göra. Kiese Laymon fostras att bli den oklanderlige svarta mannen som ingen vit mĂ€nniska i vĂ€rlden kan sĂ€tta sig pĂ„.

Tung Àr en intensiv bok om en son och en mor sammanbundna av intimitet och kÀrlek, vÄld och utsatthet. Modern ger honom den största gÄvan hon vet, litteraturen och skrivandet, och gör allt hon kan för att skydda honom mot farorna som hotar en svart pojke i Amerika. Men sjÀlv slÄr hon pojken, plötsligt och hÄrt.

Kiese Laymon skriver ömt och pÄ samma gÄng skoningslöst om hemligheter och lögner. Han skriver om tyngden i ett liv prÀglat av anorexia, övervikt, missbruk och rasism och det arv som förs vidare frÄn förÀlder till barn.

"Det Àr en pÄ en gÄng skoningslös och kÀrleksfull text. /.../ Prosan Àr poetisk, intuitiv och rik." BorÄs Tidning