(37)

Bi- ja panseksuaalisuus

Hörbuch und E-Book


Bi- ja panseksuaalisuuteen suhtaudutaan edelleen usein vÀhÀtellen: ne ovat yhtÀ aikaa nÀkymÀttömiÀ sekÀ ennakkoluulojen ja vÀÀrinkÀsitysten varjostamia. EivÀtkÀ syrjintÀ ja ennakkoluulot rajoitu ainoastaan valtakulttuuriin, vaan bi- ja panseksuaalit kohtaavat kielteisiÀ asenteita myös sateenkaariyhteisön sisÀllÀ. Vastapainona nÀkymÀttömyydelle on kokemus vapaudesta rakastaa, solmia ihmissuhteita ja toteuttaa seksuaalisuuttaan omaehtoisesti.

Jenny Kangasvuon tekemÀt haastattelut antavat ÀÀnen yksilöllisille kokemuksille, joissa on yllÀttÀvÀn paljon samaa sukupolvesta riippumatta. Kangasvuon omat kokemukset elÀmÀstÀ biseksuaalina taustoittavat ja vÀrittÀvÀt teosta. LisÀksi hÀn on tutkinut, miten bi- ja panseksuaalisuudesta on viimeisen 50 vuoden aikana kirjoitettu suomalaisessa lehdistössÀ. Teos myös kartoittaa suomalaisen bi- ja panseksuaalisuuden sekÀ ylipÀÀtÀÀn suomalaisen seksuaalikulttuurin historiaa.

FT Jenny Kangasvuo on kulttuuriantropologi ja kirjailija, jonka erityisalaa ovat seksuaalisuus ja ruumiillisuus niin tutkimuksessa kuin tarinoissa.