(1)

Livsknuten

E-Book


Man kunde verkligen inte beskylla Sara Schilberg för att ha haft det lĂ€tt i livet. Först var det hennes man, Johan Hurtig, som stupade i kriget och lĂ€mnade henne ensam med den unge sonen. Sedan var det soldaten Bergström som förbarmade sig över henne. Men att de i hemlighet fick en gemensam dotter var inget som spelade nĂ„gon roll, nĂ€r det rymliga soldattorpet skulle bytas mot en trĂ€ngre bostad. Den familj han redan hade var helt enkelt viktigare. SĂ„ nu gick de dĂ€r, fattighjonet Sara med dottern Sara Maja, utlĂ€mnad Ă„t andra mĂ€nniskors barmhĂ€rtighet. Men kanske fanns det hopp Ă€ndĂ„ – hos Ă€nklingen Erik Frisk.

"Livsknuten" Ă€r en gripande skildring av 1800-talets Bergslagen. Vi fĂ„r följa kvinnorna Sara, Lisa, Maria och Johanna, vars livsöden pĂ„ olika sĂ€tt kan knytas samman över generationerna. Det Ă€r kring gruvan allting i bygden kretsar – och vi fĂ„r Ă€ven följa de hĂ„rt arbetande mĂ€nnen djupt ner i det oförlĂ„tande berget.

Maj-Britt NergÄrd (1933-2017) var en svensk författare frÄn Riddarhyttan i VÀstmanland. Hon har studerat bÄde historia och litteraturhistoria i Uppsala. Flera av hennes böcker handlar om Bergslagen och hon har bl.a. skrivit en serie om vallonerna.